اعتمادملی: در صورت بیتوجهی محمود احمدینژاد به تذکرات مجلس برای عزل اسفندیار رحیممشایی اصولگرایان برای ممانعت از حضور مشایی و امثال وی در کابینه دهم از مقام معظم رهبری استمداد میطلبند.
محمدتقی رهبر، دبیر فراکسیون روحانیون مجلس در حالی بر استمداد از مقام معظم رهبری برای جلوگیری از حضور مشایی در کابینه دهم تاکید میکند که شنیدههایی از پشت پرده انتصابات جدید احمدینژاد وی را به شدت از آینده اصولگرایی نگران کرده است.
انتصاب اسفندیار رحیممشایی را به عنوان معاون اول احمدینژاد چگونه ارزیابی میکنید؟
بنده به هیچوجه موافق حضور وی در کابینه دهم نیستم و از احمدینژاد میخواهم در انتصاب وی تجدیدنظر کند.
اما حکم انتصاب رحیممشایی از سوی احمدینژاد صادر شده است به نظرتان احمدینژاد با این اوصاف به مخالفتهای مطرح شده درباره حضور مشایی در دولت دهم توجه خواهد کرد؟
احمدینژاد باید هرچه زودتر برای این امر راه چارهای بیابد چراکه بزرگان نظام همگی مخالف حضور مشایی در کابینه هستند.
برای جلب نظر احمدینژاد جهت عزل مشایی از معاون اولی در دولت نهم چه تدبیری اتخاذ میکنید؟
بالاخره، شنبه، یکشنبه تعطیلات مجلس به پایان میرسد و نمایندگان باز هم دور هم جمع میشوند، اصولگرایان باید در اینباره تصمیم جمعی اتخاذ کنند، من نمیتوانم از قول آنها تصمیمگیری کنم این کار نیاز به تصمیم جمعی دارد.
راه چاره شما برای مقابله با حضور مشایی در کابینه چیست؟
به عقیده بنده باید چهرههای بانفوذ مجلس به نمایندگی از اصولگرایان مجلس جلسهای خصوصی با احمدینژاد تشکیل دهند و در قالب تذکر از احمدینژاد بخواهند مشایی را برکنار کند.
بعضی از نمایندگان قصد دارند در واکنش به این اقدام احمدینژاد سوال از رئیسجمهوری را مطرح کنند نظرتان در اینباره چیست؟
این مساله با گفتوگو حل خواهد شد و در این حد نیست که طرح سوال از احمدینژاد را در بسمالله دولت دهم مطرح کنند ما در آغاز کار نباید به سراغ طرح سوال برویم بلکه با گفتوگو مساله را فیصله دهیم.
اما تجربه دولت نهم نشان داده که احمدینژاد با گفتوگو یا تذکر رویهاش را اصلاح نمیکند به نظرتان گفتوگو مشکل حضور مشایی را حل خواهد کرد؟
با توجه به اتفاقات پشت پردهای که شنیده میشود در جریان انتصابها قرار است رخ دهد انتصاب مشایی و برخورد با آن یک گوشهای از ماجراست ما تذکرات بیشتری به دولت دهم خواهیم داشت تا هرچه زودتر اشتباهاتش را در مورد انتصابهای دولت دهم تصحیح کند، همه بحث ما مشایی نخواهد بود چراکه احمدینژاد باید به مطالبه علما، مجلس و مجمع روحانیون درباره دولت دهم پاسخ دهد. احمدینژاد باید هرچه زودتر بپذیرد که حضور مشایی و امثال مشایی ضعف دولت خواهد بود که به چالش تبدیل میشود.
منظورتان از مسائل پشت پرده احتمال حضور علی کردان در کابینه دهم است؟
نمیتوانم بگویم اما شنیدهایم که اتفاقات و تصمیمهای خوبی قرار نیست گرفته شود.
اگر احمدینژاد در گفتوگوها قانع به عزل مشایی نشد چه میکنید؟
بحث و گفتوگوها جواب خواهد داد چراکه مشایی به شدت مورد انتقاد جو عمومی کشور، حوزه و علماست و جامعه و فرهنگ ما نمیپذیرد وی در کابینه باشد احمدینژاد باید بداند که مشایی و امثال وی شایسته نیستند. شاید مشایی فرد خوبی باشد اما حضورش در کابینه به چالش تبدیل میشود.
اگر نپذیرفت مشایی عامل چالش خواهد شد چه میکنید؟
از بزرگان و مقامات کشور استمداد میطلبیم و خواستار وساطت مقام معظم رهبری در این امر خواهیم شد.
به نظرتان هزینه کردن از رهبر معظم انقلاب در این ماجرا بهتر از طرح سوال از احمدینژاد خواهد بود؟
ببینید احمدینژاد هنوز مراسم تحلیفش به عنوان رئیس کابینه را به جا نیاورده است و با توجه به حواشیای که درباره انتخابات مطرح شده طرح سوال از وی به مصلحت نیست و موضوع باید با گفتوگو هرچه زودتر حل شود.
فرصت زیادی تا معرفی کابینه پیشنهادی احمدینژاد به مجلس باقی نمانده است اما وی هنوز از اصولگرایان برای ترکیب آن نظرخواهی نکرده است؟ آیا این خلف وعده احمدینژاد برای اصلاح شیوه مدیریتش محسوب نمیشود؟
کشور بزرگ است و افراد بسیاری برای کابینه مطرح میشوند و دولت باید حتیالامکان معتدلها و میانهروها را انتخاب کند بهخاطر همین هم احمدینژاد باید با تعدادی از افراد که به بیطرفی شناخته شدهاند مشورت کند تا خطاها در کابینه به حداقل ممکن برسد به همین منظور جمعی از نمایندگان عهدهدار این دو شدهاند.
مصداق این افراد بیطرف چه کسانی هستند؟
افرادی که با کسی خصومت ندارند و کاردان هستند و میخواهند برای مردم کار کنند و واقعا صلاحیت مشورتدهی را داشته باشند.
میتوانید این افراد را نام ببرید؟
متاسفانه نمیتوانم بگویم که چه کسانی هستند ولی جمعی از اعضای مجمع روحانیون مجلس هستند که لازم دیدند برای تشکیل کابینه به دولت مشورت دهند تا روابط مجلس و دولت بر همدلی استوار شود و وزرا رای اعتماد خوبی از مجلس بگیرند.
چرا منتظر نماندید که احمدینژاد خود از مجلس بخواهد که در مورد ترکیب کابینه نظر کارشناسانه بدهد!
برای اینکه الان کارها و مشغلههای وی خیلی زیاد است و ما در مجلس خواستیم که به احمدینژاد در این مسائل کمک کنیم تا بهگونهای از افراط و تفریط در کابینه جلوگیری کنیم که وی هم استقبال کرد.
آیا این کمیته دیداری با احمدینژاد در اینباره داشته است؟
فعلا که دیداری نداشتیم و بناست در هفته جاری در دیداری با احمدینژاد مسائل مطرح در مورد کابینه را پیگیری کنیم.
این کمیته چند عضو دارد و شامل چه افرادی است؟
اعضای این کمیته بین 5 تا 10 نفر هستند که همگی از روحانیون مجلس انتخاب شدهاند.
برخی از نمایندگان از ارسال نامه جمعی از اصولگرایان به رئیس قوهقضائیه خبر دادهاند که در آن از آیتالله هاشمیشاهرودی خواستهاند میرحسین موسوی را به عنوان عامل ناآرامیها تحت پیگرد قضایی قرار دهد، صحت این امر را تایید میکنید؟
قرار ما در مجلس این شده که این نامه که متن آن توسط جمعی از نمایندگان نوشته شده و به امضای خیلی از نمایندگان رسیده است با توجه به توصیههای مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «طرفین در این بحث کوتاه بیایند» فعلا مسکوت بماند و امضاکنندگان نامه تا آخرین جلسه علنی مجلس پیش از تعطیلات تابستانی بر این عقیده بودند که فعلا نامه را ارائه نکنند البته تا چهارشنبه شب گذشته که بنده شخصا با آقای شاهرودی دیدار داشتم هم نامه به وی ارائه نشده بود.
آیا در دیدارتان با رئیس قوهقضائیه پیگیر مسائل و پیامدهای انتخابات اخیر بودید؟
نه این یک دیدار کاملا شخصی بود که متاسفانه نمیتوانم درباره آن گفتوگو کنم، البته بیشتر مباحث مطرح شده بحثهای حقوقی و تخصصی بودند.
آیا در این دیدار به وضعیت بازداشتیها و نحوه بازجویی از دستگیرشدگان اشارهای شد؟
چون این امور مربوط به دستگاه قضایی است مجلس وارد این قضایا نمیشود.
شخصا چطور خبری از زمان آزادی برخی بازداشتشدگان دارید؟
بازداشتیها مرجع رسیدگیکننده قانونی دارند، شما بدانید که آنهایی که مسالهای نداشتهاند یا آزاد شدهاند یا اینکه به زودی آزاد میشوند، اما آنهایی که مسالهدار بودهاند تا مشخص شدن اتهام و نقششان و تبعات تشکیل پرونده در بازداشت باقی میمانند، خواهش ما هم از دستگاه قضایی این است دستگیرشدگانی که اشتباها در راهپیماییها شرکت کردهاند و کار مهمی انجام ندادهاند را سریعتر آزاد کنند.
نحوه بازداشت افراد، روند بازجوییها و تعدد مراکزی که افراد بازداشت شده را در آن نگهداری میکنند باعث ایجاد حواشی زیادی شده است که خانوادههای دستگیرشدگان را بیش از پیش نگران کرده است، آیا کمیسیون قضایی و حقوقی قصد ندارد به این امور رسیدگی کند؟
کار ما در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس امور حقوقی و عمدتا تدوین قوانین حقوقی است و امور قضایی و اجرایی در بحث قضا در حیطه اختیارات قوه قضائیه است که نمیتوانیم به آنها وارد شویم.
برای کاهش نگرانی دوچندان خانوادههای بازداشتشدگان چطور، اقدامی انجام نمیدهید؟
متاسفانه این روزها گفتهها و شایعات خیلی زیاد است و کسی صحتوسقم آنها را نمیداند، چراکه مسائل ضدونقیض زیادی مطرح میشوند که بحق قضاوت کردن در این موارد مشکل است، خانوادههای درگیر نیز باید بدانند که بسیاری از حرفهایی که گفته میشود شایعه است که سندیت ندارند. به هر روی ما هم معتقدیم که دستگاههای اطلاعاتی و نهادهای مربوطه هرچه زودتر در خصوص بازداشتشدگان تعیینتکلیف کنند تا آرامش به جامعه بازگردد.
با توجه به حساسیت وضعیت افراد دستگیر شده و حجم گستردهای از شایعات که درباره نحو بازجویی از بازداشتشدگان در جامعه پیچیده است آیا مجلس میتواند در قالب طرحی از روند دستگیری و بازجوییهای اخیر تحقیق و تفحص کند تا نگرانیها هرچه زودتر فروکش کند؟
این فضای امنیتی که در جامعه ایجاد شده نتیجه برخی اقدامات گروههای سیاسی است که امنیت کشور را برهم زده است بنابراین وجود چنین فضایی در هر کشوری طبیعی است و مجلس هم نمیتواند برای هر حادثهای طرح تحقیق و تفحص ارائه کند، بنابراین نمایندگان چنین طرحی را ارائه نخواهند کرد و نمایندگان اجازه خواهند داد تا قوهقضائیه روند کاری خود را ادامه دهد تا آرامش به جامعه بازگردد.
شکوائیه علیه میرحسین موسوی به رئیس قوهقضائیه هم با هدف بازگرداندن آرامش به جامعه از سوی نمایندگان اصولگرا تدوین شده است؟
بله، اتفاقا در دیداری شخصیام با رئیس قوهقضائیه هم به این مورد اشاره شد که مجلس شکایتی علیه موسوی تنظیم کرده است که فعلان به توصیه مقام معظم رهبری و برای رعایت حال جامعه آن را مطرح نمیکند.
نظر آقای شاهرودی درباره این شکوائیه چه بود؟
ایشان نظر خاصی نداشتند.
چه شد که جمعی از اصولگرایان به شاهرودی برای تحت تعقیب قراردادن موسوی نامه نوشتند؟
ماجرای نامه این است که یک عده حقوقدان مجلس با جمعآوری چند مورد دلایل قانون مجازات اسلامی کنار هم موسوی را در ناآرامیهای اخیر متهم دانستند و با استناد به تحریک مردم به آشوب و دعوت کردن معترضان به قیام خیابانی و پشت سر هم بیانیه دادن که دامن زدن به آشوب محسوب میشود عده زیادی از نمایندگان از موسوی اعلام شکایت کردند.
نامه چند امضا دارد؟
عدد را دقیقا نمیتوانم بگویم اما خیلی از نمایندگان آن را تایید کردهاند.
هدف از تنظیم این نامه از سوی برخی از نمایندگان مجلس چیست؟
بالاخره در همه جای دنیا قانونمداری یک اصل است و اگر یک فرد بخواهد متکی به حرف خودش باشد و قانون رسمی کشور را به رسمیت نشناسد و نه نظر شورای نگهبان را معتبر بداند و نه دولت را و مصرانه به شمارش آرا اعتراض کند و بگوید در انتخابات تخلف شده و مردم را به خیابانها بکشاند اقدامی تحریکآمیز است در بدترین کشورها هم به مقررات و قانونها احترام میگذارند، اما اینکه چرا آقایان به جای پیگیری اعتراضاتشان از مسیر قانونی مردم را تحریک به اجتماع میکنند جای سوال است. آقای موسوی بداند که انجام اینچنین کارها اگر از سوی امثال ایشان و بزرگتر از ایشان هم صورت بگیرد تخلف از قانون است و مسوولان از گسترش تخلفات جلوگیری خواهند کرد.
تلاش آقای موسوی برای تشکیل حزب را چگونه ارزیابی میکنید؟
تشکیل حزب قانون و مقرراتی دارد که با رعایت آنها تشکیل احزاب بلامانع است اما آنچه که درباره ایشان و امثالشان گفته میشود که چطور میخواهند حزب تشکیل دهند بستگی به نظر مراجع مسوول دارد که مجوز بدهند یا نه، اما به عقیده بنده اگر قرار است حزبی که موسوی تشکیل میدهد برای ادامه روند آشوبها و تنشها باشد این کار صلاح نیست البته این مراجع هستند که تصمیمگیری میکنند، ولی با توجه به عملکرد آقایان که مدام بر طبل مخالفت میکوبند و تنش ایجاد میکنند بنده موافق ارائه مجوز به وی و همفکرانش نیستم.
پیشبینیتان از تصمیم وزارت کشور برای ارائه مجوز به حزب موسوی چیست؟